Overgave

Overgave

Wat betekent overgave?

Overgave aan het niet weten. Tegen ‘beter weten in’ erop vertrouwen dat het ook goed komt, en als het goed is, zelfs wanneer je níet alle antwoorden hebt, zelfs wanneer je géén volledige controle hebt…Overgave betekent de greep van angst loslaten, om in vertrouwen in het moment aanwezig te zijn, en het moment ruimte te geven. Diep ademhalen en vertrouwen dat het zich allemaal aan ons ontvouwt op een manier die onze Mind te boven gaat.

Tijd en ruimte verzachten onze emotionele wonden, ons emotionele leed. Het enige dat we hoeven te doen is ons volledig over te geven. Hoeveel ruimte heb jij voor het onverwachte? Een vraag die onverwachts centraal is komen te staan in mijn leven: hoeveel ruimte heb IK voor het onverwachte?

Terwijl ik dit stuk schrijf, voel ik mij namelijk al een behoorlijk aantal weken ziek. Last van mijn maag en buik, weinig trek in eten en weinig energie. In eerste instantie bied ik vooral veel weerstand. “Waarom gebeurt dit nu?. “Super onhandig!” Kortom veel verzet, weinig overgave.

Na dit eerste verzet te hebben doorleefd, gevoeld en aanschouwd, kan ik weer ruimte maken voor een meer holistische kijk en richt ik mijn blik naar binnen. Nu komen er andere vragen naar boven: “Kan ik nu ook compassie voelen voor mijzelf, voor mijn lichaam? “Kan ik mijzelf eraan overgeven?

Ik word uitgenodigd kaders los te laten door anders naar mijn situatie te kijken, door anders naar mezelf en mijn relaties te kijken. Eén van de bijwerkingen hiervan is dat mijn lichaam roept om stilstand. Of je het ongemak, nu groot of klein noemt, uiteindelijk komt het allemaal neer op ruimte hebben voor het onverwachte en je kunnen berusten in de overgave aan het moment. Als we voor onszelf deze ruimte kunnen creëren, manifesteren we steeds dieper vanuit ons ZIJN, vanuit vertrouwen, overvloed, en overgave. We groeien en overtreffen onszelf steeds weer. Vanuit deze plek kunnen we ook gemakkelijker en liefdevoller ruimte creëren voor anderen.

Hoe creëer jij meer ruimte in je leven? Hoe ervaar jij overgave en vertrouwen?